Hamileler Neden Pilates Yapmalı?

Pilates yapan anne adayı daha güçlü beden kaslarına sahip olur, bebeği rahat taşıyan bacaklar, şişliklerden, kramplardan ve varislerden şikayet etmeyen, kolay doğum ve doğum sonrası çabuk gerçekleşen toparlanma sürecine sahip olmakla beraber gebelikte görülebilen, hazımsızlık ve ödem gibi sorunların azalmasına yardımcı olur.

İçerdiği nefes egzersizi sayesinde hem gevşeyen ve uzayan karın kaslarının çok daha çabuk güçlenip toparlanmasını sağlarken annenin, gebelik sürecinde yaşadığı duygusal dalgalanmalardan daha az etkilenmesine yardımcı olur.

Anne adayı, yaptığı egzersiz sayesinde uykuya daha çabuk dalar, gününü zinde ve motive şekilde geçirir.Gebelikteki duruş ve vücut şekil bozukluklarını azaltır. Normal doğumu kolaylaştırır, kısaltır, sancıyı azaltır.

Cinsel yaşamın doğum sonrası normale dönmesini kolaylaştırır.
Hormonların etkisiyle zayıflayan göğüs kaslarının kuvvetlenmesini sağlar.

Egzersiz sırasında zihinsel farkındalığı ve anda kalmayı sağladığı için pilates, kişide mental olarak rahatlama sağlar.

Ayrıca, yapılan araştırmalarda, hamilelik sürecinde egzersiz yapan annelerin bebeklerinin otonom fonksiyonlarının egzersiz yapmayanlara göre daha iyi çalıştığı kanıtlanmıştır. (Otonom sinir sistemi vücut kalp atışı, nefes alma organları, iç organ fonksiyonları gibi istem dışı fonksiyonları kontrol eder)

 

Hamilelerde Pilates yaparken nelere dikkat edilmeli?

– Anne adayı önceki gebeliklerinde düşük, erken doğum veya başka sorunlar yaşamışsa egzersiz kararını ve sınırlarını doktor belirlemelidir.
– Pilates dersini yavaş yavaş artırmak suretiyle haftada 2 veya 3 defa , 40 – 45 dk yapılmalıdır.
– Hamile Pilatesi yapılırken dar olmayan, ter emici ve bel bölgesi rahat olacak sekilde tasarlanmış spor kıyafetleri kullanılmalı.
– Fazla ağır olmayan bir yemek yedikten 2 saat sonra pilatese başlanmalı gerek pilates sırasında gerek sonrasında bol bol su içilmelidir.
– Pilates yaparken eklemlerinizi aşırı zorlamamaya dikkat etmeli ve ani hareketlerden kaçınmalı çünkü denge sorunları ve eklemlerdeki esneklik gebelerde olağan bir durumdur.
– Nabız takibi yapılmalı 130’un üstüne çıkılmamalıdır.
– Eğer karında ağrılar, vajinal kanama, çarpıntı, nefes darlığı, bebek hareketlerinde anormallikler, kol ve bacaklarda tutulmalar, şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi gibi şikayetlerden biri bile olursa egzersiz kesilmeli, dinlenmeli ve doktorunuzu haberdar etmelisiniz.
– Pilates yaparken normal bir şekilde konuşmaya devam edemiyorsanız, o an yaptığınız hareket vücudunuzu zorluyor demektir. Zorlandığınızı hissettiğiniz noktada zorlanmayı durduracak tarzda hareket etmelisiniz.

 

Hamilelikte yapılan Pilatesin Doğuma katkısı nedir?

1. Doğum sırasında rahat ıkınarak rahat bir doğum gerçekleştirirler.
2. Doğum sırasında oluşabilecek yırtıklar azalır.
3. Gebelikte ve sonrasında oluşan idrar kaçırma problemleri ortadan kalkar.
4. Doğum sonrası uterus çok daha kolay ve hızlı toparlanır.
5. Hazımsızlık ve ödem gibi olası sorunlar azalır.
6. Gevşeyen ve uzayan karın kasları çok daha çabuk güçlenip, toparlanır
7. Nefes çalışmalarının etkisiyle, duygusal dalgalanmaların etkisi azalır.
8. Uykuya dalmak kolaylaşır, gündelik enerji seviyesi artar.
9. Zihinsel rahatlama sağlanır.